September – Negen – elf geeft 104

Negen – elf geeft 104

Zestien jaar is het geleden, op de kop af vandaag als ik deze editorial schrijf. Nine-eleven oftewel de aanslag met twee vliegtuigen op de Twin Towers in New York. Zestien jaar is al weer een behoorlijke tijd, mijn dochter is zestien en begint al richting volwassenheid te gaan, en toch lijkt het nog maar heel erg kort geleden. Ik weet nog precies wat ik deed die dag en kan het nog bijna tot in detail terughalen. De wereld veranderde voorgoed.

Bijna een jaar geleden, in de herfstvakantie van 2016, was ik met mijn kinderen in New York. Een trip vol kwaliteitstijd en vol met het maken van mooie herinneringen. Met ons drieën stonden wij bij het nine-eleven memorial en we werden er collectief stil van. Ik voelde de rust, maar ook het verdriet dat dit monument vertegenwoordigt. Ik keek naar boven en kon de vliegtuigen bijna zien aankomen. Bij het lezen van een aantal namen van slachtoffers viel er eentje extra op, er was één rode roos bij gestoken. Dit beeld zal altijd op mijn netvlies blijven staan.

Nu dus zestien jaar later en de terreurdreiging is groter dan ooit. Ik realiseer me steeds vaker hoe dichterbij het komt, zeker nu ik, weer met mijn kinderen, twee dagen voor de aanslag op de Ramblas in Barcelona die Ramblas nietsvermoedend en met veel plezier heb bewandeld. Ondertussen trekt er ook nog een allesverwoestende orkaan over een deel van de wereld, met een lieve naam, Irma, maar o zo destructief en ik besef dat ik in ons Nuenen naar alle waarschijnlijkheid op een op de wereld vredige plaats woon, waar ons nieuws redelijk beperkt wordt tot het druk maken over onze burgemeester die anti-kraak gaat wonen. En ik prijs me gelukkig dat mijn vrees en angst beperkt worden door de demografie en dat ik min of meer gewoon mijn ding kan doen.

Ervoor zorgen bijvoorbeeld dat Zó Nuenen nummer 29 op 21 september, het begin van de herfst, weer huis-aan-huis op de mat valt. Opnieuw met leuke en mooie wetenswaardigheden over ons mooie dorp. Over Louis Coolen bijvoorbeeld, voetbalcoach en inspirator, op dit moment adviseur bij Helmond Sport. Frans heeft hem treffend in woorden geportretteerd en Bart in foto’s. Nannie vertelt het verhaal van Marie-Louise en haar expositie in Vincentre en we starten en nieuwe serie, dit keer over markante gebouwen die het straatbeeld in Nuenen bepalen of bepaald hebben. Onze start is ‘De Vank’ met dank aan Ton Vereijken die alle ins- en outs, voor zover ze geen geheim zijn gebleven, hierover kan vertellen. We herhalen wel het recept van afgelopen maand. Hierbij is tijdens de opmaak iets misgegaan en er zijn twee totaal verschillende gerechten door elkaar en dus niet eetbaar, in nummer 28 terecht gekomen. Als goedmakertje beide recepten en dank aan al die mensen die per mail, facebook, app en al tegenkomend in de Jumbo ons attent maakten op deze storende fout.

Hopelijk geeft nummer 29 deze maand weer een paar genoeglijke uren kook- en leesplezier, misschien dat laatste al wel bij de openhaard. Het zijn nog maar 104 dagen vandaag tot kerst!

 

 

%d bloggers liken dit: