Mei – Meer zweefvliegen door biodiversiteit

Meer zweefvliegen door biodiversiteit

Ik zou deze editorial kunnen beginnen met een zin waarmee ik al een aantal editorials in de afgelopen drie jaar ben begonnen. ‘Het is maandag en het is warm, erg warm zelfs’. Maar ik heb besloten dat nu maar eens niet te doen, want meer van hetzelfde is nooit goed. Ik begin deze editorial met hoe ik vandaag de dag begonnen ben en dus met te vertellen dat ik al vroeg genoten heb van de prachtige bloemen in mijn tuin. Mijn bloemen snakten – en ja dus toch vanwege dat warme weer en ondanks de regenbuien van gisteren – al vroeg naar een stevige gieter water. Mensen die mijn voortuin kennen, schieten nu ongetwijfeld in de lach, want tja die oogt nu niet bepaald of er iemand met groene vingers in mijn huis woonachtig is, maar eenmaal achter op mijn plaats kun je je toch echt vergapen aan mijn prachtig in bloei staande rozen.

En vandaag heb ik besloten dat ik daar nog verschillende potten met petunia’s en bidens oftewel tandzaad bij ga zetten. Dit om de biodiversiteit in mijn tuin te vergroten en positief bij te dragen aan de zweefvliegen- en bijenstand. Tot vandaag wist ik daar niets van, ook niet dat er 850 verschillende soorten zweefvliegen in Nederland zijn, maar nadat ik door Henry van Vlerken, onze centrummanager was meegenomen om de 112 nieuw opgehangen bloembakken te bewonderen, ben ik daarover heel wat wijzer geworden. De bakken en ze hangen in het hele centrum, fleuren ons dorp letterlijk prachtig op. En in alle bakken bevinden zich verschillende soorten bloemen, die dus stuk voor stuk bijdragen aan die zo hard nodige biodiversiteit. Mooi is ook dat ze blijven hangen tot medio november waarna ze bijna één op één verwisseld worden voor de kerstverlichting, waardoor we in de picture blijven. Een mooi initiatief dat Nuenen nog meer op de kaart zet.

Wie Nuenen ook op de kaart gezet hebben, zijn Leo Mesman en Sien de Groot. De eerste met onder andere prachtige gedichten en de tweede door meer dan 20 keer model te staan voor ‘onze’ Vincent. Aan beiden besteden we in deze Zó Nuenen uitgebreid aandacht. Nannie maakte het verhaal over Leo en de op 12 mei in Gerwen onthulde plaquette voor Sien, was aanleiding voor haar verhaal.

Verder aandacht voor Vivianne van den Akker, voor wie op 10 juni een groep Nuenense mannen op de fiets en lopend de Mont Ventoux zal beklimmen om zo aandacht te vragen en geld in te zamelen voor haar slopende ziekte MS.

Ik denk dat het weer een mooi en zeer lezenswaardig nummer is geworden, waar ik opnieuw erg trots op ben. We zijn ons vierde jaar goed begonnen.

%d bloggers liken dit: