Juli – Komkommertijd

Regelmatig surf ik over het internet om aan nieuwsgaring te doen. Vroeger had ik een papieren regionale krant en die had ik zeer bewust, omdat ik het erg belangrijk vind te weten wat er in mijn directe omgeving gebeurt, maar sinds dat deze krant wel heel erg op een landelijke versie is gaan lijken, ben ik overgestapt op apps. Voordeel ervan is dat je redelijk snel op de hoogte kunt zijn van het allerlaatste nieuws, maar dat je ook op je gemak achtergrondartikelen kunt lezen, waar en wanneer je maar wilt. Hele belangrijke items komen zelfs als een pop-up op het basisscherm van mijn telefoon terecht. Waar ik dan ook ben en op welk moment dan ook, ik kan altijd weten wat er gebeurt in de wereld.

Helaas is het op dit moment wel een beetje komkommertijd wat nieuws betreft. Ineens is een foto van de baby’s van Beyonce nieuws dat zelfs het acht uur journaal haalt en zie ik een konijntje voorbijkomen dat met een mini kruimelzuiger zijn eigen keutels opzuigt. Aandoenlijk dat wel, maar wil ik dat weten? Eigenlijk niet echt. En dan komt er bij mij bovendrijven dat ik dit eigenlijk niet begrijp. De wereld draait 24 uur per dag en overal gebeuren dingen die mijns inziens niet echt gebonden zijn aan het moment van het jaar waarin we verkeren. Is het feit dat het in juli in Nederland grotendeels vakantieperiode is, inherent aan wat er gebeurt of denken de ‘makers’ van het nieuws dat er toch niemand is die er naar kijkt of het leest, waardoor de inhoud in de categorie ‘lekker belangrijk’ mag gaan vallen? Maar misschien zie ik het wel verkeerd en is er gelukkig op dit moment geen belangrijker nieuws dan dat te melden en mag ik blij zijn dat er vandaag niet hele schokkende zaken gebeuren, ergens in de wereld of ergens dichtbij. Misschien ben ik wel een beetje ‘gewend’ geraakt aan ellende die de afgelopen maanden wel dagelijks voorbij is gekomen en kan ik me gewoon niet voorstellen dat er ook dagen zijn waarop er weinig schokkends gebeurt.

Wat ik fijn vind, is dat we met Zó Nuenen wel nieuws brengen, maar dat dit ook al heel erg oud kan zijn en dat het toch interessant blijft te lezen. Deel 5 uit de serie Nuenen rond 1900 bijvoorbeeld voert heel wat jaren terug maar bevat toch interessante wetenswaardigheden. Het feit bijvoorbeeld dat er nog maar 90 jaar geleden slechts zes auto’s in heel Nuenen rondreden, je kunt het je bijna niet voorstellen. Naast onze reguliere onderwerpen besteden we verder aandacht aan onze trots Johnnie Rosenberg die aan Caroline van Nes zijn verhaal vertelde en aan het door Nannie van der Eijnden opgetekende relaas van de Heemkundekring de Drijehornick. Mijn bron van inspiratie voor een aantal van mijn artikelen en een groep zeer enthousiaste mensen die de geschiedenis van Nuenen levend houden. We nemen een kijkje in het totaal gerenoveerde Nune Ville, met prachtige foto’s van Bart Verkuijlen en de film ‘Loving Vincent’ passeert de revue. Voor ons in ieder geval geen komkommertijd. Veel leesplezier en een fijne vakantie!

 

%d bloggers liken dit: