Januari – Iedere dag is een bijzondere dag

Iedere dag is een bijzondere dag

Het lijkt wel standaard en misschien is het ook wel inherent aan het feit dat ik op maandag mijn editorials schrijf, maar het is er weer eentje vandaag, een troosteloze maandag. Eentje die op dit moment wel echt veel eer doet aan de naam die voor vandaag geldt: Blue Monday. Over de Blue Monday formule en waarom deze dag is zoals hij is, heb ik twee jaar geleden al een editorial geschreven, in ZN nummer 9 dus dat ga ik in nummer 33 niet opnieuw doen. Maar het een keer doorlezen nog van deze editorial, dat je overigens heel mooi kunt doen op de website van Zó Nuenen waar alle nummers terug te vinden zijn, deed mijn gedachten wel afdwalen naar waarom er namen aan allerlei data worden gegeven en dat er ook bij de meeste geacht wordt dat we er iets mee doen.

Zo blijkt het morgen aardbeienijs dag te zijn en op de derde donderdag van januari altijd lelijke truien dag en ik vraag me af wie verzint dit? Gaan er werkelijk mensen op deze dag hun meest lelijke trui uit de kast halen en hier een hele dag mee rondlopen? Ik niet in ieder geval. Een andere datum die ook op de ‘alle feest- en bijzondere dagen kalender’ – geloof me die bestaat dus ook – staat, is Valentijnsdag, 14 februari. Daar hebben we ons in dit nummer dan maar eens wat meer in verdiept. In het waarom en in de oorsprong ervan. Uiteindelijk is het best interessant te weten dat Geoffrey Chaucer (ongeveer 1350) de vader van de Engelse literatuur en de schrijver van de Canterbury Tales, al in een van zijn gedichten melding maakt van Valentijnsdag. Hij benoemt deze dag als de eerste dag van het jaar waarop de ‘paringsdrang’ weer gestalte krijgt. Ik ga een andere keer uitzoeken of er halverwege november altijd meer kinderen geboren worden dan in de rest van het jaar.

Naast Valentijn hebben we natuurlijk in dit eerste nummer van 2018 nog een aantal onderwerpen. Rode draad is, hoe kan het ook anders, Vincent van Gogh. Het komend jaar besteden we in elk nummer aandacht aan het Monument van de Maand, als onderdeel van het Europees jaar van het cultureel erfgoed. Iedere maand staat een erfgoedlocatie in Nuenen centraal. Een mooi samenwerkingsverband tussen de Gemeente Nuenen, Heemkundekring Nuenen De Drijehornick en Van Gogh Brabant. Ook begint onze serie over de Van Gogh Locations en nemen Gerard Netten en Remmet van Luttervelt je mee op ontdekkingsreis door de wereld van Vincent.

De coverstory gaat deze uitgave over ‘onze’ Marc Boele, CEO van de Jupiler League en al ruim 20 jaar woonachtig in Nuenen. Frans sprak hem in gebouw SX, in de voormalige glasfabriek van Philips waar nu alles om sport draait. Hij tekende een boeiend relaas op van een veelzijdig man.

Al met al weer genoeg te lezen in nummer 33! Heel veel plezier gewenst.

%d bloggers liken dit: