April – Daar waar geschiedenis en toekomst samenkomen

Daar waar geschiedenis en toekomst samenkomen

Na een paar dagen van voor april ongekend lekker weer, is vandaag de temperatuur weer tot gangbare waarden gezakt en is ook de kledingtwijfel weer toegeslagen. Wat trek je aan, als je de afgelopen dagen op slippers en in een zomerjurk gelopen hebt? Toch maar weer die panty’s en de winterlaarzen? Ik vind het ieder jaar opnieuw een lastige materie, maar eigenlijk is het juist ook dat wisselende klimaat dat wonen in Nederland zo erg leuk maakt; het is iedere dag anders en het geeft altijd gespreksstof met wie of waar je ook bent.

Vanwege dat mooie weer was ik zaterdagmiddag met vrienden neergestreken op een terrasje in het centrum. Dit keer niet bij onze stamkroeg, waar een bruiloft werd gevierd, maar onder de lindeboom aan de Berg. In de twee uur dat we daar gezeten hebben, zijn we collectief meerdere malen vereeuwigd door grote groepen Chinezen of Japanners, dat moet ik in het midden laten, die met busladingen tegelijk werden aangevoerd en voor, wat zal het zijn, maximaal een half uurtje losgelaten werden voor een tochtje door ons eigen openluchtmuseum. Als je hier gewoon verblijft, heb je geen flauw idee dat je in een bezienswaardigheid woont, maar even op het terras word je zeer met je neus op de feiten gedrukt. Alleen al in april komen er georganiseerd 600 Amerikanen naar Nuenen.

De Chinezen of Japanners nemen ieder voor zich op hun selfiestick foto’s van het Van Goghmonument en staan verder wat beduusd te kijken naar het tijdelijk niet zichtbare Kostershuisje. Dat heeft zich totaal verstopt achter een aantal houten schotten en wordt op dit moment gerenoveerd. Leuk voor later maar jammer voor hen die het nu graag op de foto hadden gezet. Misschien een kleine suggestie voor de nieuwe eigenaar; plak de historie en de toekomst op de beschotting, dan gaat het ongetwijfeld de wereld over.

In deze uitgave van Zó Nuenen kunt u er in ieder geval al zeer uitgebreid over lezen. Zo hebben we een koppeling gemaakt tussen de expositie in het Gemeentehuis waar het Kostershuisje Monument van de Maand mei is, de historie ervan en hoe het in de toekomst gaat worden als het de bestemming van een bed & breakfast krijgt. Het Kostershuisje dat ook wordt aangeduid als het oudste huisje van Nuenen kent een rijke geschiedenis en hopelijk komt er nog heel veel geschiedenis bij in de toekomst.

Naast het huisje aandacht voor Paula Snoeren, zangcoach, zangeres en presentatrice. Caroline had een openhartig interview met een zeer boeiende persoonlijkheid en Bart legde haar prachtig vast op de gevoelige plaat. In dit nummer ook aandacht voor de lentedagen in De Walburg Tuinen. Een prachtig stukje Nuenen aan het Boord dat een bezoekje meer dan waard is, alhoewel er hier waarschijnlijk geen busladingen toeristen zullen worden losgelaten.

Nummer 36 is wederom een mooi nummer geworden en ik mag met trots zeggen dat we hiermee al drie jaar van maandelijkse Nuenense wetenswaardigheden bij u op de mat laten vallen. Op naar jaar vier, want er is nog heel veel niet verteld.

 

%d bloggers liken dit: